Interessant in de omgeving

 

De boerderij ligt aan het fietsknooppunten netwerk. Het dichtstbijzijnde knooppunt is in Allingawier tegenover het kleine kerkje. Knooppunt 3. Op het informatiebord vindt u de aansluitende knooppunten.

Fiets je vanaf de boerderij richting Makkum dan staat het volgende knooppunt (59) aan de IJsselmeerdijk achter Idsegahuizum (Skuzum).

Doe je mee aan een fietsvakantie in Fryslân en maak je een Elfstedentocht dan kom je langs de boerderij met  "it Annahûs"

fietsen annahus

 

Wandelaars die het Nederlandse Kustpad lopen passeren Allingawier (tussen Workum en Makkum). Vanaf daar (knooppunt 30) is het 500 meter lopen naar "It Annahûs". Voor de boerderij staat het paaltje knooppunt 53 van het wandelnetwerk Fryslân.  Vanuit de boerderij kun je verschillende wandelroutes nemen die je door het bijzondere landschap van Súdwest Fryslân voeren.

wandelen annahus

Allingawier

Op 500 m van de boerderij ligt het dorp Allingawier. Een klein terpdorpje met een monumentale kerk met daartegenover een aantal bijzondere panden: een smederij en een boerderij met voorhuis.

Allingawier annahus

Makkum

Vanaf de boerderij zie je Makkum (3 km) liggen. In deze oude vissershaven liggen vissersschepen en plezierjachten naast elkaar. De grote hal naast de haven is een scheepswerf waar grote zeewaardige jachten worden gebouwd. Het dorp heeft een gezellig pleintje met terrassen, oude huizen, mooie geveltjes maar ook winkeltjes en een supermarkt.

Makkum heeft een groot strand met een wandelboulevard aan het IJsselmeer genaamd "De Holle Poarte". Optimaal genieten voor zon – en watersport liefhebbers: wit zand, ondiep speelwater, surf- en zeilmogelijkheden, heerlijk zwemwater.

Makkum annahus

Bolsward

Het gezellige winkelstadje Bolsward (6 km) heeft een authentiek centrum, een grote supermarkt en diverse musea. Op het plein van de Broerekerk vind je de fontein van de stad, een kunstwerk in de vorm van een vleermuis. De 11 steden van Fryslân hebben ieder een eigen bijzondere fontein. Voor velen een reden voor het maken van een elfsteden(fontein)tocht.

Langs de gracht van Bolsward vind je diverse terrassen met uitzicht over het water. Het prachtige oude stadhuis staat fier in het midden van de stad.

In de bierbrouwerij "us heit" kun je een rondleiding volgen om het proces van het bierbrouwen te ontdekken. Tevens wordt hier de whisky "Frysk hynder" gemaakt.

bolsward2

Workum

Misschien ken je Workum (8 km) van het Jopie Huisman museum dat een bezoek zeker waard is. Daarna ontspan je heerlijk op een terrasje op het plein voor de grote kerk.

Via het fietsknooppunten netwerk naar Workum vanuit het dorp Allingawier is een belevenis, je komt door prachtige kleine dorpjes en langs de Friese Meren. Na Workum fiets je terug naar de vakantiewoning langs de IJsselmeer dijk en langs de dorpjes Gaast en Piaam, oude vissersdorpjes onder de dijk.

Workum annahus

Hindeloopen

Hylpen (10 km) in het Fries, is onder andere bekend door haar schilderkunst en stijlvolle klederdracht van vroeger. Een schilderachtig, historisch stadje met smalle straatjes en prachtige doorkijkjes, houten bruggen en karakteristieke gevels. Je kunt hier wandelen over de zeedijk, surfen, zwemmen en genieten van de natuur en het uitzicht over het water van het IJsselmeer.

Hielpen

Kornwerderzand

Op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand (12 km) tref je twee bezienswaardigheden aan. Het Afsluitdijk-wadden-center en het Kazematten museum.

Het eerste is de locatie waar je het verhaal van de Afsluitdijk, het IJsselmeergebied, het Unesco Werelderfgoed Waddenzee en de vismigratierivier kunt beleven. Een markant gebouw met een interactieve expositie en het restaurant "Skom" met uitzicht op het IJsselmeer.

Het tweede zijn de beroemde kazematten van Kornwerderzand. De enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. 225 Nederlandse soldaten wisten 17.000 Duitse soldaten tegen te houden.

waddencentre

Sneek

Dé watersportstad van Nederland is Sneek (15 km) of Snits in het Fries. Jaarlijks vindt in Sneek het grootste, op binnenwater georganiseerde, zeilwedstrijdenevent van Europa plaats: de Sneekweek. Maar Sneek is meer dan watersport en de Sneekweek. De stad bruist van de evenementen, cultuur, unieke hotspots en leuke winkeltjes. Sneek is één van de Friese Elfsteden, bekend om haar Waterpoort en sinds 2018 de fontein van Fortuna.

Sneek annahus

Leeuwarden

De binnenstad van Leeuwarden - of zoals de Friezen het noemen, Ljouwert - is een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Het is de geboortestad van de grafische kunstenaar M.C. Escher en de mysterieuze exotische danseres Mata Hari. Shop in de kleine winkelstraatjes, vaar over de eeuwenoude grachten en ontdek de culturele roots van Friesland in het Fries Museum.

Leeuwarden (33 km) is beroemd om zijn historische stadscentrum met meer dan zeshonderd monumenten, waaronder de befaamde scheve toren de Oldehove. Deze culturele hotspot heeft een ontspannen charme en er zijn verschillende winkelgebieden en een bruisend nachtleven te vinden.

ljouwert1

Franeker

Een sfeervol stadje (22 km) waarin de vestingwerken goed bewaard zijn gebleven. Ze telt tal van bezienswaardigheden en mooie monumentale gevels. Niet voor niets dat een deel van Franeker een beschermd stadsgezicht is. Een bezienswaardigheid die je echt niet mag missen is het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Dit is het oudste nog volledig werkende planetarium ter wereld. Het is tussen 1774 en 1781 ontworpen door de Friese amateur-astronoom Eise Eisinga. Andere bezienswaardigheden en bijzondere plekjes zijn het in renaissancestijl gebouwde stadhuis, het Museum Martena en het Kaatsmuseum. Hier leer je alles over deze typisch Friese sport.

frentsjer

Harlingen

De veerboten naar de Waddeneilanden vertrekken vanuit de haven van Harlingen (18 km). Deze historische vestingstad heeft naast grachten en gezellige winkels een mooi museum, het Hannemahûs, met een eigen collectie en wisselende tentoonstellingen.

Harlingen annahus