Nieuws

lyts ahs

maart 2022

"it lyts Annahûs" is klaar voor gebruik. Een slaapruimte in de boerderij voor twee extra personen. Daarnaast is een separate badkamer gemaakt met douche en toilet.

Slpkamer2-3

28 juli 2021

Pauline schildert de kozijnen in de tweede slaapkamer van it Annahûs. In de kamer past heel mooi een tweepersoons bed. Als het klaar is kunnen er vier personen in it Annahûs logeren. Na deze klus komt in het najaar nog een 'klein' verbouwinkje waardoor 2 maal 2 personen afzonderlijk van elkaar kunnen overnachten. Eerst moet echter deze klus worden geklaard want 30 augustus komen de eerste gasten.

Slpkamer2-2

20 juli 2021

Het voormalige kantoor van Jan en Pauline wordt omgebouwd tot een tweede slaapkamer voor it Annahûs. Voordat er echter een bed in kan worden geplaatst moeten alle wanden worden hersteld. De aangrenzende kelder is voor een gedeelte opgeofferd om plaats te maken voor een kast waarin gasten hun spullen kunnen opbergen.

Kraam

 

1 mei 2021

Het nieuwe kraampje staat langs de weg. Voorbijgangers kunnen hier overheerlijke zelfgemaakte jam, chutney, peren op sap, mosterd en piccalilly voor een kleine vergoeding meenemen. Wanneer de kippen van boer Jan voldoende eieren leggen komen die ook in de kraam. Daarnaast staan er stokrozen van boer Jan te koop als zaad en als plantje en diverse andere plantjes. Als u geluk hebt liggen er ook heerlijk warme gebreide sokken en staan er kadootjes in de vorm van een knuffel, brownies of oliën. Mocht een product op zijn dan kunt u in de schuur kijken of er meer is.

makelaar annahus

 

7 november '20

Langs de weg staat dit uithangbord om duidelijk te maken dat potten met heerlijke inhoud in de schuur van boer Jan en Pauline te koop staan. Het is gemaakt van het oude 'ûleboerd' dat een tijdje terug tijdens een storm van het dak is gewaaid. Op het dak staat, zoals te zien is, weer een nieuw uilenbord. De centrale paal daarin noemt men de makelaar. De oude makelaar staat nu langs de weg om ieder die langs komt  attent te maken op de lekkernijen die in de schuur staan.

kraam annahus

 

7 november '20

Het kraampje langs de weg staat nu in de schuur. De regen en de nu en dan harde wind maken het lastig om de kraam buiten netjes te houden. Vandaar dat er nu een buffetkast bij de ingang van de schuur staat waar potten jam, appelcompôte, chutney, peren op siroop en stoofperen te koop staan. Ook worden er zo nu en dan kado's te koop aangeboden. Loop, fiets of rijd gerust het erf op om even te kijken of er iets van uw gading bij is. Hond Lucas loopt daar ook wel eens rond maar die is bejaard, zo mak als een lammetje en laat zich graag aanhalen.

pluimvee annahus

11 oktober '20

De zeven parelhoenders scharrelen meestal samen met de kippen rond op het erf. De hele dag zoeken ze naar lekkere hapjes en blijven dicht bij 'hun' familie kip. Jan heeft ze al zo tam gemaakt dat ze naar hem toekomen als hij ze roept. Opvallend is dat ze dicht bij elkaar blijven en constant met elkaar 'praten'. Als ze echter ergens van schrikken dan reageren ze explosief. Ze vliegen dan onder luid gegak op en stormen het dak op of naar hun slaapplek in de kippenschuur en je hoort ze nog minutenlang luid gakken om hun schrik of ongenoegen te uiten. Het blijft een uitermate boeiend stel hoenders.

slaapkamer annahus

10 oktober '20

De slaapkamer van 'it Annahûs' heeft een nieuwe 'outlook' gekregen. De wand achter het bed lijkt door een printbehang op een oude muur, steens gemetseld, met een afbrokkelende stuclaag. Hiermee heeft die kamer een totaal ander uitstraling gekregen die eigenlijk heel mooi past bij een oude boerderij. Het doet denken aan de oorspronkelijke muur die voor de verbouwing de afscheiding vormde tussen de slaapkamer van de boer en de boerin met de koeienstal daarachter. Stonden 's winters de koeien op stal dan hoorde de boer 's nachts of er onrust bij de koeien was als er b.v. een kalfje geboren werd.

koeien over de weg

28 augustus '20

Elke dag lopen de koeien van boer Jan een stukje over de openbare weg van het weiland waar ze grazen naar de stal waar ze gemolken worden. Inmiddels uniek in Fryslân en menig weggebruiker ziet het fenomeen met plezier aan zich voorbijtrekken. De koeien zijn zo gewend aan auto's en fietsen dat ze onbewogen doorwandelen naar de hun bekende stal. Zoals je ziet wel met achterlating van de nodige "droppings".

hoenders annahus

28 augustus '20

De parelhoenders zijn van een klein kuikentje uitgegroeid tot flinke hoenders. Jan en Pauline hebben elk eentje stevig vast want ze zijn nog ontzettend wild en schuw. Ze krijgen al een prachtig verenkleed waarbij opvalt dat de nek en de kop kaal worden. De hoop is dat deze hoenders binnenkort samen met de andere kippen over het erf lopen en gaandeweg wat minder schuw worden.

appels annahus

27 augustus '20

De appelboom heeft weer een rijke oogst opgeleverd. De appeltjes zijn vooral verwerkt tot potten vol appelcompôte die voorbijgangers voor een kleine vergoeding mee kunnen nemen.

zwaluwen annahus

12 augustus '20

In de zwaluwenschuur zijn voor de tweede keer dit jaar jonge zwaluwen uitgebroed. Deze jonkies  zijn bijna klaar om uit te vliegen. Nu nog vliegen de ouders de hele dag af en aan met insecten om de jongen te voeren maar binnenkort vliegen ze zelf. Dan worden ze nog steeds door de ouders gevoerd en leren zo zelf eten te zoeken. Ze moeten opschieten en aansterken want in september vertrekken ze al om de winter in midden Afrika door te brengen. Een reis van zo’n 8000 km in ongeveer 25 dagen!

kraampje annahus

25 juli '20

Vandaag hebben we een kraampje  langs de weg gezet. Beppe Anna maakte elk jaar vele potten jam van allerlei vruchten en die traditie willen we graag in stand houden. Maar..... wat moeten wij met zoveel jam, chutney en appelcompôte? We laten voorbijgangers voor een kleine vergoeding graag meegenieten.

kippen

20 juli '20

Surprise surprise !! Een van onze kippen was er blijkbaar helemaal klaar mee dat boer Jan elke dag het ei dat ze legde weghaalde en voor zijn ontbijt gebruikte. Ze heeft toen haar eieren verstopt in een geheim nest achter de kapschuur. Vervolgens heeft ze die uitgebroed en als verrassing verscheen ze gister ineens met zeven kuikentjes ten tonele. Om ze te beschermen tegen katten, vossen en andere kippen heeft Jan ze in een ren gedaan waar ze kunnen opgroeien onder de vleugels van hun moeder.

stokrozen

12 juli '20

De gasten hebben genoten van hun verblijf en komen zeker terug. Ze hebben ons een aantal tips gegeven voor aanpassing of verbetering om het verblijf nog geriefelijker te maken. Dit voeren we meteen uit.

9 juli.

De eerste gasten komen. We zijn erg benieuwd naar hun ervaringen.

8 juli.

Het is nu echt zomer: de jonge ransuilen vliegen en roepen ‘s avonds als het donker wordt naar hun ouders om te laten weten dat ze honger hebben! Pieie pieie pieie, hoor je de hele avond, het geluid komt ergens uit de hoge bomen rond de boerderij.

 

luie poes annahus

7 juli '20

Deze kat ligt heerlijk te luieren op de rand van de waterton. Dat betekent ook balanceren want een kat heeft een bijzondere afkeer van nat worden. Toen het deksel van de ton verschoof en zij in het water dreigde te vallen wist ze zich met een noodsprong in veiligheid te brengen.

25 juni.

Uit de broedmachine zijn zeven gezonde parelhoenders gekropen. Jan heeft ze in het lege aquarium onder de rode lamp gezet zodat ze warm blijven en lekker groeien.